«Οὕς ὁ Θεός συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω»

κατά Ματθαίον ιθ'

Αφιερωμένο για να δώσει κουράγιο σε όσουν έχουν έρωτα με τη μέλισσα και τους έχουν κλαπεί κυψέλες, γιατί η μέλισσα είναι πάνω απ' όλα έρωτας.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Το Φθινόπωρο... φθίνει και μας αποχαιρετάει



Μια νέα ανθοφορία, βοηθητική, ξεκινάει και βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο του Φθινοπώρου και του Χειμώνα που μας έρχεται. Η δεσπολιά ή αλλιώς μουσμουλιά με το επιστημονικό όνομα Eriobotrya japonica· διακρίνεται για την "δύσκολη" από άποψη ανθοφοριών περίοδο, κατά την οποία ανθίζει και προσφέρει απλόχερα το νέκταρ της και την ωχρή της γύρη. Έχει μεγάλη διάρκεια ως ανθοφορία και είναι συχνό το φαινόμενο ένα δέντρο να είναι ανθισμένο για χρονικό διάστημα 3 ή και 4 εβδομάδων.





 Η ανθοφορία είναι βοηθητικής φύσης, εφόσον δεν μιλάμε για καλλιέργεια και τουλάχιστον στην Κρήτη έχουν σχεδόν όλοι οι κήποι και βοηθάει τις μέλισσες που ανανεώνονται/ ξεχειμωνιάζουν σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.





 Μια άλλη ανθοφορία της εποχής είναι το δενδρολίβανο ή αρισμαρί (Rosmarinus officinalis).
Δίνει γύρη και νέκταρ και βοηθάει στην ανανέωση του
 πληθυσμού. 
Σας προτείνω να το φυτεύετε κοντά στους μελισσόκηπούς
 σας, καθώς δίνει άφθονη γύρη και νέκταρ.
Έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και ανθίζει 
δύο φορές το χρόνο: άνοιξη και φθινόπωρο. 






Στο τέλος της βρίσκεται και μια από τις μεγάλες
 ανθοφορίες του φθινοπώρου, αυτή της χαρουπιάς 
(Ceratonia siliqua). 

Διακρίνεται σε ήμερη:

Τα άνθη της οποίας είναι πράσινα και με μεγάλο μήκος. Την ήμερη χαρουπιά δεν την προτιμάνε οι μέλισσες και την "δουλεύουν" ελάχιστα,

 σε αντίθεση με:




την άγρια χαρουπιά!!!!!


Τη διακρίνουμε από το κίτρινο χρώμα των ανθέων και το έντονο άρωμα, ίσως όχι ευχάριστο, που χαρίζει στον αέρα. Δίνει πολύ νέκταρ και πολλή γύρη εξαιρετικής ποιότητας και βοηθάει στην ανανέωση των πληθυσμών μετά το πεύκο. Το μέλι της το βρίσκω πολύ ωραίο και ομολογώ πως ήμουν προκατειλημμένος, καθώς είχα ακούσει από φίλους μελισσοκόμους πως έχει βαριά και περίεργη γεύση.

Εμένα μου άρεσε! Και μου άρεσε σε σημείο που του χρόνου θα κρατήσω μερικά δυνατά μελίσσια στην χαρουπιά για να τρυγήσω λίγο μέλι τους για το σπίτι.


 

1 σχόλιο:

Γιάννης είπε...

Έχω διαβάσει ότι η άγρια χαρουπιά δίνει μόνο γύρη και αλλού πως και για μελίτωμα, εσύ πατριώτη τι λες; και ποιο μήνα ανθίζει; Ευχαριστώ

Δημοσίευση σχολίου